Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Tuesday, May 12, 2009

Penantian Empat Tahun...

"Oh... Gitu..."

Saya bereaksi dengan apa yang diterangkan oleh Azizul. Saya menjenguk ke dalam salah sebuah tangki. Dan tersenyum.

Setelah empat tahun di UMS, baru kini dapat saya tembusi kawasan yang menjadi kawasan larangan bagi semua pelajar kecuali pelajar Akuakultur ini. Tempat ini menjadi tempat larangan atas faktor-faktor keselamatan.

"Indahnya.."

Tempat larangan ini dipanggil Hatchery. Tempat penternakan ikan bagi pelajar-pelajar Akuakultur.

Hatchery ini berpagar sekelilingnya. Dan di pintu masuk, tersiap sedia pengawal yang sentiasa bersiaga menjaga dan mengelakkan kerunsingan yang mungkin berlaku.

Runsing akan ada 'buaya' dan 'naga' yang datang melahap ganas ikan yang dibela elok. Juga runsing akan ada kaki pancing yang datang bertenggek di tepi tangki sambil bersiul-siul kegembiraan kerana umpan sentiasa mengena.

"Di situlah tempat kejadian"
(Bergambar ala-ala Mastika)


Tempat ini dipenuhi dengan tangki-tangki yang berisi ikan-ikan yang mendapat permintaan tinggi di pasar-pasar, restoran-restoran serta tidak lupa hotel-hotel sekitar Kota Kinabalu.Ikan-ikan ini dipelihara oleh pelajar-pelajar Akuakultur. Memelihara ikan adalah sebahagian dari subjek mereka.

Banyak cerita mengenai tempat ini yang saya telah dengar daripada sahabat-sahabat dari program Akuakultur. Menyebabkan saya benar-benar teringin untuk melihat, merasai dan berada sendiri di dalamnya.

Benar-benar teringin. Benar-benar kepingin.

Setelah memijakkan kaki di dalamnya, diri terasa benar-benar puas. Akhirnya saya dapat melihat dengan kanta sendiri, imej yang sebelum ini hanya dibataskan dengan imaginasi sendiri dari cerita-cerita sang pujangga dan sang karut yang mengarut tanpa mencarut.

"Wah...."


Syurga

Begitu juga dengan ini... Banyak ceritanya. Banyak gambarannya. Semuanya indah tanpa dapat dibayangkan.


Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.
Surah Ali 'Imran (3) : 185

Perumpamaan syurga yang dijanjikan kepada orang-orang yang takwa ialah (seperti taman); mengalir sungai-sungai di dalamnya; buahnya tak henti-henti sedang naungannya (demikian pula). Itulah tempat kesudahan bagi orang-orang yang bertakwa, sedang tempat kesudahan bagi orang-orang kafir ialah neraka.
Surah Ar-Ra'd (13) : 35

Di syurga itu mereka memperoleh buah-buahan dan memperoleh apa yang mereka minta.
Surah Yaasin (36) : 57

Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya, tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni syurga yang menjadi suami mereka), dan tidak pula oleh jin.
Surah Ar-Rahmaan (55) : 56

Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang baik- baik lagi cantik-cantik.
Surah Ar Rahmaan (55) : 70

Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal saleh, bagi mereka syurga-syurga yang penuh kenikmatan
Surah Luqman (31) : 8


Tempat larangan kecuali bagi mereka yang terpilih...

Banyak cerita mengenai tempat ini yang saya telah dengar dan baca daripada Pencipta tempat ini sendiri. Menyebabkan saya benar-benar teringin untuk melihat, merasai dan berada sendiri di dalamnya.

Benar-benar teringin. Benar-benar kepingin.

Namun, bagaimana?


Perumpamaan syurga yang dijanjikan kepada orang-orang yang takwa ialah (seperti taman); mengalir sungai-sungai di dalamnya; buahnya tak henti-henti sedang naungannya (demikian pula). Itulah tempat kesudahan bagi orang-orang yang bertakwa, sedang tempat kesudahan bagi orang-orang kafir ialah neraka.
Surah Ar-Ra'd (13) : 35

Sesungguhnya bagi orang-orang yang bertakwa (disediakan) syurga-syurga yang penuh kenikmatan di sisi Tuhannya.
Surah Al-Qalam (68) : 34

Itulah syurga yang akan Kami wariskan kepada hamba-hamba Kami yang selalu bertakwa.
Surah Maryam (19) : 63


Ya, inilah jawapannya. Jadilah sebahagian dari orang-orang dan hamba-hamba yang bertakwa.

Namun, bagaimana?


Dari Anas : "Ada seorang Arab dusun bertanya kepada Nabi Muhammad, 'Bilakah Hari Kiamat akan terjadi?' Nabi Muhammad bertanya kembali, 'Apakah persiapan saudara bagi menemui hari itu?' Arab dusun itu menjawab, 'Aku Mencintai Allah dan Rasulullah'. Kata Nabi Muhammad, 'Saudara akan menyertai orang yang saudara kasihi.'"
HR Bukhari dan Muslim


Subhanallah... Cintailah Allah, Utusan Allah serta orang-orang dan hamba-hamba yang bertakwa. Saya akan mulakan kembali. Membetulkan diri untuk mencintai Allah, Rasulullah serta orang-orang dan hamba-hamba yang bertakwa dengan sebenar cinta. Agar nanti saya akan dibangkitkan bersama mereka yang saya cintai.

Rasulullah yang telah dijaminkan syurga ke atasnya. Bersama Baginda semestinya dari golongan orang-orang dan hamba-hamba yang bertakwa.

Namun, risau pula.. Rasullulah itu terpelihara dari dosa sedangkan saya ini sering terpalit dengan dosa yang menghinakan. Dosa lalu, dosa kini dan dosa nanti. Bagaimana pula?


Dan mohonlah ampun kepada Tuhanmu kemudian bertaubatlah kepada-Nya. Sesungguhnya Tuhanku Maha Penyayang lagi Maha Pengasih.
Surah Huud (11) : 90

Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat nasuha (taubat yang semurni-murninya). Mudah-mudahan Rabbmu akan menutupi kesalahan-kesalahanmu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang mukmin yang bersama dia....
Surah At-Tahrim (66) : 8

Subhanallah.. Pengasihnya Engkau wahai Allah..


Perkongsian darimu, berharga buatku.
Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture