Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Saturday, March 28, 2009

Hidup Dengan Usrah...

Duduk berteleku di hadapan komputer riba milik ibu. Seorang diri di meja khas study.Sambil sahabat yang lain tersenyum-senyum di balik selimut. Dengan mata yang terpejam. Dengan gaya yang tersendiri. Masing-masing mempamerkan fleksibiliti yang mengkagumkan. Yang mengadu sakit pinggang, dialah yang paling kompleks teksturnya dan komposisi tubuhnya.

Yang pasti mereka ini telah melanggar resolusi JPA untuk tidak tidur selepas subuh.


Dalam keadaan yang sendiri ini, terkenang kembali sorotan peristiwa bersama-sama usrah, sepanjang keberadaan di universiti ini. Cerita bagaimana diri ini ditarbiah dan membantu proses tarbiah.
Bersama-sama naqib-naqib dan sahabat-sahabat naqib yang banyak berkongsi ilmu dan pengalaman. Semua ini menjadikan pengalaman saya bersama usrah, bermakna.
 


Bermula dengan Abang Wadi yang menjadi naqib saya yang pertama di universiti ini untuk Diman IP sejurus selepas program PROTON '05. Kemudian, dis
erapkan ke dalam Diman yang dikendalikan oleh Abang Lan selepas peristiwa 1 Muharram dan 'aku janji' di Kota Belud.

Apabila menjejak tahun kedua, saya menjadi pembantu naqib bagi Abang Fairuz untuk Diman IP. Kami mengendalikan Diman dengan ahli-ahli yang bergraduasi dari program PRISMA '06 iaitu Hafiz, Alif, Arif, Azizul (ustaz), Zubair, Nije, Mustaqim dan panjang (lupe lak nama).


Mencecah tahun ketiga, saya menjadi pembantu naqib lagi bagi Abang Kasman untuk Diman Kg E. PMI '07 menjadi titik pertemuan kami dengan ahli-ahli usrah ini iaitu Ilham, Fawwaz, Afiq, Adam, Amirul. Disamping memb
awa Diman Kg.E, saya turut mengikuti Diman Gabungan dengan Abang Bubuk sebagai naqib.

Di tahun lanjutan ini pula, saya mengikuti Diman Gabungan yang dinaqibkan oleh Abang Lan. Namun, disebabkan kesibukan yang tidak dapat dielakkan, naqib bertukar tangan kepada Mursidi dan Abang Acit.Melihat kembali rentetan ringkas ini, saya menyedari bahawa bukan calang-calang orang yang pernah menjadi naqib saya. Juga bukan calang-calang orang yang menjadi sahabat naqib saya. Saya juga mendapati ahli-ahli Diman yang pernah saya kendalikan masih terus istiqomah dengan Islam walaupun bukan semua ingin menaiki kapal yang sama.


Kerana ini, saya bersyukur.


Terima kasih kepada semua naqib. Maafkan saya kerana tidak mampu menjadi sehebat kamu. Terima kasih juga kepada sahabat naqib dan ahli diman yang pernah bersama. Banyak perkara yang menjadi didikan saya. Minta maaf andai ada salah dan silap.

"Apabila seorang insan mengasihi saudaranya, beritahulah kepadanya bahawa ia mengasihinya."
HR Abu Daud dan Al-Tarmizi

Sesungguhnya saya mengasihi kamu semua kerana Allah.
Perkongsian darimu, bermakna buatku.

Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture