Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Wednesday, April 22, 2009

Delusi Farvis

Sewaktu sedang makan bersama-sama Hafiz, Faez, Tengku dan Fadlan di restoran 'makan puas hati' Farviss di King Fisher, terlintas seketika kenangan sewaktu belajar di sekolah menengah dahulu.

Tatkala berbuka puasa bersama sahabat-sahabat sekolah di Yankies Hutt, Bangi.


"Arep... Cepat...", laung seorang sahabat dari atas motornya.

Semuanya bermula pada tanggal 23 November 2003, selepas tamatnya kertas Kimia yang juga merupakan kertas terakhir bagi SPM tahun 2003. Beberapa orang sahabat merancang untuk berbuka puasa di luar. Tidak mahu lagi dewan makan.

Juga bersempena dengan dua penamatan. Pertama, tamatnya peperiksaan SPM dan seluruh peperiksaan sekolah menengah. Kedua, tamatnya pembelajaran dan zaman sekolah menengah. No more school uniform.

"Jom kite pegi Yankies Hutt...", cadang seorang sahabat.

Dan hasilnya, kami berkonvoi ke Yankies Hutt beramai-ramai sebelum maghrib. Mana yang tidak berkenderaan, menumpang sahabat yang mempunyai kenderaan. Mana yang tidak berduit, mengharapkan simpati sahabat yang terlebih duit.


Namun yang jelas, tiada yang ingin ditinggalkan.


Tidak tahu rasa sebenar di hati mereka yang lain, yang jelas gelaka ketawa menghiasi malam kami tersebut.

Semua peristiwa yang pernah dilalui bersama diselak kembali. Yang marah dan yang sabar, yang sedih dan yang gembira, yang perit dan yang mudah, yang takut dan yang berani, semuanya diceritakan kembali dalam satu nada.

Nada ceria...

Pada saat itu, manis senyuman sentiasa terukir membaluti segala perasaan. Agar nanti, wajah ini yang akan berbekas di hati setiap kami. Agar nanti, wajah ini yang akan dibawa bersama oleh setiap dari kami.

Agar nanti, apabila teringat kembali, akan mampu membuatkan diri tersenyum sendiri..."Jom balik", Hafiz bersuara menamatkan delusi. Ajakannya menyedarkan saya semula. Diri benar-benar tersenyum sendiri.

"Napa senyum-senyum nih. Ndak bawak dompet la tu..", gurau Fadlan.

"Perspektif, perspektif..." jawab saya sambil bergerak menghampiri kaunter. Itu sahaja yang mampu saya balas.

Kami bergerak ke arah motor setelah membayar.

Disamping sahabat-sahabat yang ini, diri tersenyum sendiri lagi.

Sambil berharap, sama jua di sini nanti...

"Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat."
Surah AL-Hujuraat(49) : 10
Perkongsian darimu, bermakna buatku.

Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture