Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Thursday, March 18, 2010

Doktor, Isteri Saya Tuh....


"Saye rase dah makin serius nih doktor!", terang seorang lelaki berkemeja kotak-kotak dengan nada yang bersungguh-sungguh. Dahi lelaki yang berumur lingkungan lewat 40-an itu semakin berkedut kerana berkerut.

"Hmm...", balas doktor dihadapan lelaki itu sambil melurut-lurutkan janggutnya yang tidaklah selebat mana. Matanya semakin tajam memerhatikan lelaki berkemeja kotak-kotak dihadapannya itu.

"Betul doktor! Saye rase masalah pendengaran isteri saye semakin hari semakin teruk doktor!", tegas lelaki berkemeja kotak-kotak itu lagi. Wajah isterinya kini terbayang-bayang di pelupuk matanya.

"Hmm... Beginilah, kamu bawa isteri kamu datang berjumpa saya untuk saya periksa sejauh mana teruknya masalah pendengaran isteri kamu itu", balas doktor itu dengan menggunakan Bahasa Melayu Tinggi. Kini, tangannya telah berhenti melurut-lurutkan janggutnya yang tidak seberapa itu.

"Ish doktor... Saye risau die terase pulak kalau saye bawak die datang berjumpe doktor. Tu sebab saye datang sendiri hari nih... Tak de ke cara len untuk check pendengaran isteri saye tuh tanpa perlu pergi ke klinik?", soal lelaki berkemeja kotak-kotak itu. Sayangnya pada isteri tidak berbelah bahagi. Masalah pada isterinya bagaikan masalah dirinya juga.

Untuk mengguris hati isterinya dengan menyatakan secara tidak langsung bahawa "pendengaranmu semakin bermasalah sayang" dengan membawanya berjumpa doktor, sekali-kali tidak dapat dilakukannya. Kerana cintanya...

"Hmm... Kalau sedemikian halnya, kita guna cara lama...", terang doktor itu sambil mungukir senyuman yang tersirat seribu makna.

"Huh, cara ape tu doktor?", tidak sabar lagi lelaki berkemeja kotak-kotak itu untuk mengetahui penyelesaian bagi masalah isterinya itu.

"Begini, untuk cara ini, kamu perlu berdiri dalam jarak 40 kaki dari isteri kamu dan berbicaralah kepada isteri kamu dengan menggunakan nada suara yang biasa. Jika dia tidak dapat mendengar, kurangkan jarak kepada 30 kaki dan lakukan hal yang sama. Jika dia masih tidak dapat mendengar, kurangkan lagi jarak menjadi 20 kaki. Terus lakukan perkara yang sama sehinggalah isteri kamu dapat mendengar butir bicara kamu. Kemudian, kamu datang berjumpa saya dan ceritakan keputusan yang kamu peroleh untuk saya analisis tahap masalah pendengaran isteri kamu itu...", terang doktor itu dengan panjang lebar. Sesekali terkeluar manik-manik jernih yang kacil dari mulut doktor tersebut lalu jatuh ke atas helaian kertas yang terdapat di hadapannya.

"Wah, bagus betul cara nih!", kagum lelaki berkemeja kotak-kotak itu dengan doktor dihadapannya itu. Mukanya yang tadi berkerut, mula mengukir senyuman yang padanya harapan dan sayang saling bertaut.

"Baiklah doktor, saye akan buat seperti yang disuruh".


Di rumah

Malam itu, sedang sang isteri sibuk menyediakan makan malam, si suami berdiri sambil menganggar jaraknya dari sang isteri.

'40 kaki. Emm, ok. Lebih kurang jauh ni lah', bisik sang suami itu sendiri.

"Kite makan ape malam ni, yang?", si suami itu bertanya dengan menggunakan nada suaranya yang biasa. Seperti mana yang disuruh oleh doktor yang ditemuinya siang tadi. Namun sang isteri tidak membalas.

Si suami mengurangkan jaraknya dari sang isteri menjadi 30 kaki. Dia menganggarkan jaraknya dengan cukup berhati-hati dan teliti. Lalu sekali lagi dia bertanya, "Kite makan ape malam ni, yang?".

...

Masih tiada balasan.

'Owh, ini teruk nih', bisik sang suami di dalam hati sambil perlahan menghampiri si isteri. Kini, jarak sang suami dari si isteri itu menjadi 20 kaki. Lalu sang suami itu kembali bertanyakan hal yang sama.

Dan...

Masih tiada balasan.

Sang suami itu terus-terusan melakukan hal yang sama sehinggalah akhirnya dia berdiri bersebelahan dengan si isteri.

Lalu dia bertanyakan hal yang sama seperti sebelumnya dengan nada yang biasa,"kite makan ape malam ni, yang?".

Si isteri itu akhirnya berpaling melihat sang suami dan berkata,

"Ya Allah abang! Untuk kali keenam saya cakap benda yang sama, malam ini kita makan AYAM!"Di sebalik cerita

Hidup ini sering kali dirandai dugaan dan kesusahan. Dan dalam keadaan ini, sering kali saya mensasarkan kesalahan kepada sesuatu ataupun seseorang atas ujian dan masalah yang dihadapi.

Robert Half ada mengatakan:

'The search for someone to blame is always successful'

Benar sekali katanya itu...

Di dalam Al-Quran, Allah ada menyatakan tentang suatu sifat manusia.

"Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kedekut. Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah."
Surah Al-Ma'aarij (70) : 19-20


Ya, sifat berkeluh kesah. Dan saya sering berkeluh kesah. Kerana itu, seringkali apabila kesusahan menimpa, saya akan bersegera mencari "The-What" ataupun "The-Who" untuk menjadi sasaran saya bagi meletakkan punca ataupun penyebab bagikesusahan yang menimpa.


Dan ia sememangnya perkara yang amat salah untuk dilakukan.

"Dan barangsiapa yang mengerjakan kesalahan atau dosa, kemudian dituduhkannya kepada orang yang tidak bersalah, maka sesungguhnya ia telah berbuat suatu kebohongan dan dosa yang nyata."
Surah An-Nisaa' (4) : 112

Ya Allah! Ampunilah dosa-dosaku...Namun, bagaimanakah untuk saya keluar dari sifat berkeluh kesah yang berpanjangan ini.

Jawapannya tentulah pada kalamullah yang telah menyuluh manusia akan sifat-sifat mereka ini.

Semuanya terkandung dalam ayat berikutnya dalam surah Al-Ma'aarij. Ayat 22-28...

Istiqomahlah dalam mengerjakan solat. Bersedekahlah dan bayarlah zakat. Percayalah dengan sebenar-benar keyakinan akan hari pembalasan. Dan takutlah azab Tuhan.


Kini

Hmm... saya rasa saya ingin berjumpa doktor untuk memeriksa dan merawatkan pendengaran saya sendiri. Saya ingin cuba berhenti dari asyik menyalahkan 'si isteri' sebaliknya mendepani dan memperbaiki masalah yang dihadapi.

Berhenti menyatakan "semua ni jadi begini salah dia, semua tu jadi begitu salah ini, aku jadi begini salah mereka, benda itu berlaku salah kamu, jadi begini sebab itu, jadi begitu sebab ini".


"Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tangan kamu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar (dari kesalahan-kesalahanmu)."
Surah Asy-Syuura (42) : 30Sebaliknya saya akan cuba menghadapi dugaan dan kesusahan ini dengan sabar dan usaha. Sabar dengan kesakitannya. Usaha untuk memperbaikinya.

Peribahasa Jepun ada menyatakan:


'Fix the problem, not the blame'
Cubaan suara. Hello, hello...


"Maka apakah kamu mengira, bahawa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (sahaja), dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?"
Surah Al-Mu'minun (23) : 115Perkongsian darimu, bermakna buatku.
Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture