Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Saturday, July 30, 2011

Kuasa Super!!


Allah...

Takut rasanya apabila membaca berita-berita terkini. Tidak kisahlah berita yang nasional mahupun yang antarabangsa. Semakin bertambah-tambah khabar yang tidak gembira dan mengejutkan. Rasanya sudah seperti menonton cerita seram yang banyak dengan babak terkejut-terkejut. Oppspocot, terkejut aku!! Ishk, terkejut lagi...

Bunuh, bom, depresi, mati, langgar, seksi, dadah, tikam, culik, tak mandi, merampas, dera, mencarut, merokok, caci, cucuk, susuk, busuk, rasuah, rogol, tipu, panas dan lain-lain lagi.

Dalam kecanggihan teknologi yang semakin canggih dan pembangunan material yang semakin membangun ini, jika tidak diseiringkan dengan kecanggihan dan pembangunan rohani, maka manusia hanya akan semakin hilang kawalan. Kerana hakikatnya manusia mudah hilang batasan di dunia yang tiada sempadan.  

Dan kerana itulah Islam sentiasa meletakkan garis batasan dan pagar sempadan bagi setiap tindak-tanduk yang dilakukan. Tiada yang terlepas. Semuanya ada peraturan yang perlu dipatuhi.

Islam mengajar manusia supaya bersederhana. Bersederhana dalam setiap perbuatan dan percakapan. Tidak melebih-lebih (contohnya lebih makan, lebih cakap, lebih-lebih dan lain-lain perkara yang lebih besar), tidak juga meringan-ringankan (contohnya lampu kuning untuk memperlahan kenderaan, basuh pinggan, dan lain-lain). Kerana hakikatnya keterlaluan obses mahupun keterlaluan liberal, kedua-duanya adalah ekstrim.

Dan Rasulullah s.a.w. adalah sebaik-baik contoh insan yang bersedehana.

Fuh, menghela nafas panjang...

Tapi... Bila cakap begini dan mengenang kembali, banyak juga perbuatan dan percakapan yang kadang kala saya melebih-lebih dan yang saya remeh-remehkan. Maksudnya, saya pun ada menyumbang kepada keseraman dunia yang melanda ini. Allah, banyak lagi yang perlu saya perbaiki

Benar kata bijak pandai, perubahan bermula dari diri sendiri. Sekiranya saya ingin hidup di dalam dunia yang aman, maka terlebih dahulu saya perlu meng'aman'kan diri saya terelebih dahulu agar orang di sekeliling akan damai dengan kewujudan saya. 

 Hmm... Apa pula yang anda rasa?

Kuasa Super Hero

Sewaktu sedang belek-belek internet, ternampak pula tajuk satu artikel yang menarik perhatian. 'Which superhero power would you like most of all?'. 

Sebelum menekan capaian (link) yang disediakan, saya meneka-neka sendiri akan kuasa yang menduduki tangga teratas. Menurut penaakulan saya, saya rasakan kuasa super kuat Superman yang menduduki carta tertinggi. Sebaik sahaja menekan capaian (link) dan membaca artikel tersebut, tekaan saya meleset. Dan saya sama sekali tidak menyangka bahawa pilihan ramai adalah kuasa yang itu.

Nak tahu tak kuasa apa? Mari tengok senarai di bawah.
  1. Accelerated healing - Wolverine, X-Men (22 percent)
  2. Telepathic/psionic powers - Professor X, X-Men (21 percent)
  3. Power of flight - Superman, Superman (15 percent)
  4. Super-strength - The Hulk, The Hulk (11 percent)
  5. Invisibility - Sue Storm, Fantastic Four (8 percent)
  6. Weather control - Storm, X-Men (7 percent) and Flame-on! - The Human Torch, Fantastic Four (7 percent) 
  7. -
  8. Supersenses - Daredevil, Daredevil (4 percent)
  9. Web-slinging - Spiderman, Spiderman (3 percent)
  10. Super-speed - Dash, The Incredibles (2 percent)
The survey, carried out by the European film rental service Lovefilm, questioned 3,000 members about special powers that would make the ultimate superhero.

Kuasa penyembuhan segera atau kuasa cepat baik menduduki carta tertinggi kuasa superhero yang dipilih oleh peminat filem superhero sebagai kuasa yang dapat menjadikan seseorang itu sebagai superhero terhebat. Haik, tidak disangka...

Tapi, apabila teringatkan kembali berita-berita yang saya baca, maka pilihan ini sememangnya tidak mustahil. Mungkin kebanyakan manusia kini berharap agar ada kuasa cepat sembuh dalam dunia yang semakin kejam dan bahaya ini. Yang mana bahaya itu boleh muncul bila-bila dan di mana-mana sahaja, dari mereka yang telah hanyut dalam dunia tanpa sempadannya. 

 

Kuasa penyembuhan. Kuasa yang dicemburui dan diingini kini. 

Terutamanya yang dapat menyembuhkan luka di hati...

Yang pastinya, kuasa ini hanya satu ilusi. Dan Ramadhan itu ada untuk kita 'menyembuhkan' diri. Walau pun prosesnya perlahan dan payah, namun di situlah bukti kekuatan hati. Dan kehambaan pada Ilahi. Kerana ganjaran Takwa itu, adalah ganjaran yang tertinggi.

Inilah realiti.

Perkongsian darimu, bermakna buatku.
Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture