Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Wednesday, December 23, 2009

Bertapa Jangan Lama-lama...

"Lame bertapa...", tegur seorang sahabat.

Saya hanya tersengih.

'Tu lah, mase takde nak ade. Bile ade tak nak jage', rungut saya sendiri di dalam hati.

"Insya Allah nanti update la... Tapi... Ade ke yang bace?", saya bertanya padanya. Seakan-akan ingin membenarkan perlakuan diri.

"Abis, kalo takde tak payah update la? Ko menulis di blog ini untuk ape?", tanyanya semula. Membawa saya memikirkan kembali tujuan asal menulis di blog ini.

Dan saya tersengih lagi. Sendiri...

Kepada diri...

Mengingat kembali bahawa salah satu sebab yang membuat saya membuka dan menulis di blog ini adalah untuk melatih komitmen dan disiplin diri. Pada ruang yang ada dalam perlakuan memberi dan berkongsi.

"Huuuh...", saya mengeluh panjang. Menggeleng-geleng saya pada kealpaan sendiri.

Terima kasih buat sahabat yang sudi menjadi pengingat sepanjang perjalanan membaiki diri ini. Dalam sebuah ekspidisi menuju Ilahi.


Masih Menulis

Walaupun dalam tempoh 'pertapaan' yang panjang ini, saya masih lagi terus menulis. Akan tetapi semuanya sekadar tersimpan diam dalam simpanan. Sehingga ada yang melangkaui 'expired date' dan memerlukan penyuntingan sebelum ditempelkan di sini.

InsyaAllah, saya akan mula kembali berkongsi di sini.

Sesungguhnya istiqamah (atau pun istilah yang biasa digunakan di dalam buku teks sains iaitu konsisten) amatlah berat sekali.


“Apa yang telah menjadikan engkau tua beruban?”, tanya sahabat kepada baginda SAW. “Aku telah diubankan (dituakan) oleh Surah Hud…”, kata Baginda SAW dalam sepotong hadith yang direkod dari Ibn Abbas Radhiyallahu ‘anhuma.


Itulah beban surah Hud, surah yang memperkatakan tentang istiqamah, bahawa setelah hati dihuni iman, hidup bersama iman dan akhirnya mati dengan iman.

Sehingga Baginda SAW naik beruban kerana memikirkannya. Apatah lagi saya ini yang sekadar didiami oleh hati yang sering berbolak-balik...

Maka, RUKUN ISTIQAMAH lah yang perlu dijadikan pegangan. Tiada andaian-andaian yang dapat membantu seseorang itu untuk beristiqamah, melainkan harus patuh kepada rukun-rukunnya seperti yang disuluhkan Allah di dalam surah Hud.

Rukun Pertama : Jangan melampau dalam beragama
Rukun Kedua : Jangan cenderung kepada golongan yang zalim
Rukun Ketiga : Dirikan solat
Rukun Keempat : Bersabarlah

Ya, inilah yang perlu saya jaga dengan sebaik-baiknya...

Ya Allah...
Alangkah berat sungguh pengucapan istiqamah ini...
Semoga Kau memberikan aku kekuatan Ya Allah...


(112) Oleh itu, hendaklah engkau (Wahai Muhammad) sentiasa teguh berdiri di atas jalan yang betul sebagaimana yang diperintahkan kepadamu, dan hendaklah orang-orang yang rujuk kembali kepada kebenaran mengikutmu berbuat demikian; dan janganlah kamu melampaui batas; Sesungguhnya Allah Maha Melihat akan apa yang kamu kerjakan.

(113) Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim maka (kalau kamu berlaku demikian), nescaya Neraka akan menyambarmu kepadanya, sedang kamu tidak ada sebarang Penolong pun yang lain dari Allah. Kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan.

(114) Dan dirikanlah solat, pada dua bahagian siang (pagi dan petang), dan pada waktu-waktu yang berhampiran dengannya dari waktu malam. Sesungguhnya amal-amal kebajikan itu menghapuskan kejahatan. Perintah-perintah Allah yang demikian adalah menjadi peringatan bagi orang-orang yang mahu beringat.

(115) Dan sabarlah, sesungguhnya Allah tidak akan menghilangkan pahala orang-orang yang berbuat kebaikan.

Perkongsian darimu, berharga buatku.
Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture