Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Wednesday, September 1, 2010

Lailatul Qadar...


Alhamdulillah...

Masih lagi diberikan detik oleh pemiliknya untuk berjalan di lorong Ramadhan kali ini. Dan kini, masuklah sudah ke dalam waktu emas bagi bulan Ramadhan yang mulia ini. Waktu yang terkandung di dalamnya ganjaran yang tidak terjangka oleh akal biasa...


"Malam Al-Qadar lebih baik dari seribu bulan"
Al-Qadr : 2


"Carilah ia (malam al-qadar) di sepuluh malam terakhir dari bulan ramadhan"
HR Al-Bukhari & Muslim

Aku lihat mimpi kamu (sahabat) telah menepati di tujuh malam terakhir, sesiapa yang mencarinya, maka carilah ia di tujuh malam terakhir"
HR Al-Bukhari; no. 1911 & Muslim


Waktu inilah yang ditunggu-tunggu oleh mereka. Mereka yang yakin dan percaya dengan sebenar-benar kepercayan akan janji Allah. Dan mereka ini sedang berlari-lari menghampiriNya, dengan segala rasa cinta, kasih-sayang dan air mata.

Sehinggakan Nabi s.a.w. yang semulia-mulia manusia tanpa dosa itu, begitu bersungguh-sungguh beribadat melebihi malam-malam Ramadhan yang lain.


"Adalah Nabi SAW, beribadat dengan (lebih) bersungguh dan kuat di sepuluh malam terakhir Ramdhan, tidak sebagaimana baginda di malam-malam yang lain"
HR Muslim; no. 1175
"Adalah Nabi SAW beriktikaf padanya dan berusaha mencari malam al-qadar darinya (malam-malam ramadhan)"
HR Al-Bukhari & Muslim

"Apabila telah masuk 10 terakhir bulan Ramadhan, maka Nabi menghidupkan malam, mengejutkan isterinya dan mengetatkan kainnya (tidak menyetubuhi isterinya kerana amat sibuk dengan ibadat yang khusus)"
HR Al-Bukhari & MuslimMaka, bagaimanakah pula keadaannya kita?*untuk info berguna tentang Lailatul Qadar, boleh merujuk di sini Beberapa Info Berguna Berkenaan Malam Al-Qadar.
Perkongsian darimu, bermakna buatku.
Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture