Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Friday, August 21, 2009

Agar Ramadhan Ini...
Hati saya seakan-akan tidak percaya. Dahi saya mencerut berkerut-kerut. Mulut saya menggamit terkumat-kamit. Dan mata yang kecil terkebil-kebil...

'Camne boleh jadi camni pulak?', saya tertanya-tanya sendiri. Motor Modenas model GT 128 kelabu itu saya perlahankan. Namun, masih mendekati arah datangnya bunyi itu.

Saya amati semula bunyi yang sebentarnya tadi sayup-sayup kedengaran, dan semakin lama semakin jelas itu. Tidak syak lagi...

'Tapi bukan ini tujuan aku ke sini!', hati saya mula membentak.

Akhirnya saya sampai ke destinasi yang dituju. Lagu rock yang amat saya ketahui menyambut kedatangan saya. Dan ini adalah kejutan buat saya. Motorsikal saya itu saya letakkan di kawasan letak kenderaan di sekitar Dataran Senawang.

"Camne lak Forum Di Ambang Ramadhan bertukar menjadi majlis karaoke nih?". Saya termangu-mangu keliru.

Namun kejutan itu tidak terhenti di situ sahaja... Pemandangannya juga adalah suatu kejutan!

Penyanyi rock itu berjanggut kemas, segak berkopiah snow cap dan diserikan pula dengan selendang yang melilit leher. Jarang penyanyi rock berpenampilan begitu. Para penontonnya pula rata-ratanya terdiri daripada lelaki berkopiah putih dan wanita bertudung labuh...

"Oh Nabiku. Lambang cinta....". Muzik mengiringi. Petikan gitarnya dahsyat sekali.

Saya menangkap bait lagu yang dinyanyikan itu. Saya sangat mengenali lagu ini. Ia adalah lagu bertajuk 'Lagu Untuk Nabila', sebuah lagu rock yang pernah popular suatu ketika dulu.

Dan kini ia manjadi 'Lagu Untuk Nabiku'. Saya hanya tersenyum sendiri.

Bena yang menjadi latar pentas utama itu menunjukkan bahawa saya berada di majlis yang betul. 'Fuh... Nasib baik'.


Pada malam tersebut, saya sebenarnya hendak mengikuti sebuah forum yang diadakan di tapak Dataran Senawang bersempena dengan Expo Di Ambang Ramadhan. Expo ini adalah anjuran ADUN Paroi. Dengan kerjasama Yayasan Amal dan PASTI jika tidak silap saya. Ia bertujuan untuk menyambut ketibaan Ramadhan yang berbaki hanya seminggu lagi itu.

Alhamdulillah... Allah telah memberikan kemudahan kepada saya untuk turut sama hadir ke forum tersebut. Forum yang membicarakan perkara-perkara berkaitan puasa, keistimewaan Ramadhan dan persediaan untuk menyambut kedatangannya itu, sedikit sebanyak dapat menghidupkan perasaan saya serta meniupkan rasa rindu saya pada kedatangan Ramadhan kali ini.

Sebelum forum itu berlangsung, majlis diserikan oleh Abang Radzi yang merupakan bekas vokalis kumpulan rock MELISSA. Dialah yang 'menyambut' kedatangan saya itu. Dan saya rasakan, ini adalah satu anjakan dalam program berbentuk Islamik.

Itu cerita pada hari Sabtu malamnya.

Pada malam yang berikutnya pula, expo tersebut menghidangkan pula sebuah persembahan teater yang dilakonkan oleh Sabri Yunus dan dibantu oleh salah seorang anggota kumpulan Kopratasa yang saya lupa namanya. Ia adalah sebuah persembahan teater Islam yang berkisar tentang peristiwa yang dilalui oleh salah sahabat nabi iaitu Ka'ab bin Malik rdh. Ringkas, padat dan memberi pengajaran.

Turut sama membuat persembahan pada malam tersebut adalah kumpulan nasyid dari sebuah sekolah di Rembau, Negeri Sebilan, kumpulan nasyid dari Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) serta persembahan dari saudara Lan Navy (Roslan) yang merupakan bekas kumpulan rock Ray Beam.

Menghiburkan...
Persembahan kumpulan nasyid dari Rembau

Persembahan nasyid dari KUIS

Persembahan dari Abang Lan Navy

Persembahan teaterSedar

Alhamdulillah... Keghairahan Ramadhan pada kali ini telah mula saya rasai sebelum kedatangannya Ramadhan itu lagi. Agak berbeza dengan keadaan saya berbanding sebelum ini. Sungguh mengujakan. Mungkin inilah yang dapat saya peroleh apabila menyambut awal Ramadhan di luar asrama.

Program-program seperti expo ini, ditambah lagi dengan rancangan-rancangan seperti forum, ceramah dan kuliah Islam di televisyen, penulisan di majalah-majalah dan blog-blog serta khutbah Jumaat, saya lihat dapat menghidupkan jiwa dan memberikan persediaan bagi menghadapi kedatangan Ramadhan.

Dan harapan saya agar institusi-institusi pengajian di Malaysia, terutamanya yang berasrama turut dapat mengambil inisiatif agar sambutan bagi menghadapi Ramadhan setanding malah lebih meriah berbanding sambutan menghadapi Syawal, Hari Kemerdekaan mahupun 1 Malaysia. Agar roh Ramadhan itu dapat hadir sebelum datangnya Ramadhan itu sendiri.

Tidak seperti cerita-certa yang pernah saya dengar sebelum ini dari kebanyakan sahabat saya. Yang mana mereka hanya menyedari bahawa hari tersebut adalah Ramadhan yang pertama setelah melihat kafe mahupun restoran masih ditutup setelah pukul 10 pagi. Malah, yang pernah mengajak saya makan tengah hari pun ada.

Kelakar bukan. Namun jauh di sudut hati, saya sebenarnya sedih dengan keadaan ini...

Kesalahan tidak seharus diletakkan semuanya kepada mereka. Keadaan juga sebenarnya banyak memberikan pengaruhnya.

Alhamdulillah... Bersahabat dengan mereka yang digelar 'budak masjid' serta usaha daripada badan kerohanian seperti menampal poster dan mengedarkan takwim imsak dan berbuka puasa banyak mengingatkan saya. Namun, cakupannya adalah terbatas dan kemeriahannya kurang dirasakan.

Mungkin antara usaha lain yang boleh dilaksanakan adalah seperti :
  1. Mengadakan program-program sebelum Ramadhan seperti Konsert Di Ambang Ramadhan
  2. Mengedarkan risalah-risalah
  3. Kemeriahan poster yang bagaikan pilihan raya kampus
  4. Memasang lagu-lagu Ramadhan secara terbuka seperti di masjid seminggu sebelum ketibaannya
  5. Acara perarakan kenderaan sambil membunyikan hon bagi mengejutkan pelajar untuk bersahur pada Ramadhan pertama
  6. Memasang pelita beberapa hari sebelum Ramadhan bermula
  7. Pengumuman permulaan puasa secara terbuka seperti di perpustakaan
  8. Penghebahan melalui mesej pesanan ringkas
  9. lain-lain

Saya tahu bahawa kebanyakannya adalah terlalu teoritikal malah hanya bernada gurauan. Namun, apa yang ingin saya sampaikan di sini sebenarnya adalah kegembiraan dengan kedatangan Ramadhan ini perlu dizahirkan agar orang di sekeliling kita turut sama merasai percikan tempiasnya.

"Demi Dzat yang jiwa Muhammad dalam tangan-Nya, bau mulut orang yang berpuasa, sungguh, lebih baik daripada wangian misik (kasturi), bagi orang yang berpuasa ada dua kegembiraan yang dapat dia rasakan; iaitu apabila dia berbuka dan apabila ia bertemu Tuhannya, (maka) ia bergembira dengan puasanya”
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)Muhasabah

Kedatangan Ramadhan kali ini juga memberikan sedikit kelainan kepada saya. Yang mana, saya lebih banyak berfikir memikirkannya sebelum datangnya Ramadhan.

Sering kita mendengar bahawa Ramadhan adalah madrasah tarbiah. Maka, lanjutan dari ini, saya berfikir bahawa keadaan saya sekarang ini adalah keluaran dari madrasah Ramadhan yang lalu.

Dan melihat keadaan saya sekarang ini, membuatkan saya tertanya-tanya sendiri. Apakah tarbiah yang telah saya lalui?

Sepanjang 11 bulan itu, telah banyak dosa yang saya lakukan.

Saya tidak dapat istiqomah dalam membaca al-Quran setiap hari walaupun dapat mengkhatamkannya pada sebulan Ramadhan yang lalu. Saya selalu tinggalkan solat berjemaah walaupun sering ke masjid walaupun dalam keadaan lapar, dahaga dan terik panas tengah hari sepanjang Ramadhan yang lalu. Saya sering tertinggal solat Subuh di awal waktu walaupun tidak pernah meninggalkan sahur sepanjang Ramadhan yang lalu. Dan banyak lagi...

Adakah sebulan Ramadhan yang lalu, saya sebenarnya melatih diri saya dengan KEPURA-PURAAN, maka, keluaran saya dari Ramadhan itu adalah sebuah kepura-puraan? Dan kerana itu "agar kamu bertaqwa" amat jauh dari diri saya?

Apakah amal yang saya lakukan sepanjang Ramadhan itu adalah benar kerana Allah s.w.t? Atau adakah kerana ia adalah sekadar satu lagi Ramadhan buat saya? Dan saya menyambutnya dengan amalan yang menjadi adat setiap kali tibanya Ramadhan?

Adakah saya mengambil pengajaran tentang kedatangan Ramadhan itu? Adakah saya mengambil peluang dari Ramadhan itu?Dan apakah puasa Ramadhan yang telah saya lalui dulu hanyalah sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja?

Adakah Ramadhan kali ini akan menjadi Ramadhan yang sama? Atau akan menjanjikan sebuah perubahan yang sangat bermakna? Dan apakah syarat agar perubahan itu boleh berlaku? Apakah persediaan bagi memenuhi syarat itu? Dan apakah harapan saya bagi Ramadhan kali ini?

Huuuh... Banyak persoalan yang timbul dalam diri saya. Dan memikirkan persoalan-persoalan ini serta mencari jawapannya benar-benar menyesakkan dada.

Hanya taubat dan doa yang dapat saya panjatkan. Agar dapat membersihkan diri dari segala penistaan dan kemunafikan yang telah dilakukan.

"Ya Allah. Kau terimalah Ramadhanku yang lalu. Dan jadikanlah Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang telah aku lalui..."

Dan ini adalah sebuah harapan. Harapan Ramadhan saya pada kali ini. Andai ini Ramadhan terakhirku..."Dia meninggalkan makanan, minuman dan syahwatnya hanya kerana Ku (Allah), sesungguhnya puasanya adalah untuk Ku dan Akulah yang akan membalasnya"
( Riwayat Al-Bukhari)

"Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak"Perkongsian darimu, bermakna buatku.
Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture