Carian Anda

Selamat Datang...

Dengan lafaz Bismillah saya mulakan bicara...
Doakan semoga dikurniakan ilham dan kemudahan...

Musim untuk mengumpul duit. Mari mula menabung.

Friday, February 27, 2009

Harapan Dalam Perjalanan

Telah lama rasanya tidak memperbaharu laman blog ini. Laman ini rasanya suram dan tawar setiap kali membukanya lantaran tiada pembaharuan atau penambah baikan.

Mungkin ia adalah pantulan dari dalaman diri saya sendiri yang semakin hari semakin dicengkam perasaan malas, mudah putus asa dan tidak kisah.

"Ya Allah aku bermohon dariMu agar dijauhkan dari sifat2 ini"

Semoga Allah terus menetapkan hati, akal dan nafsu pada jalanNya.


Mungkin ini adalah dugaan dan cabaran. Yang sesuai dengan kemampuan diri. Yang perlu diharungi.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya..." Al-Baqarah (2) : 286


Kadang-kadang terasa takut dan bimbang dengan ujian yang datang bertamu. Tersalah pilih akan jalan yang akan dilalu. Maka hanyalah pada Tuhan tempat untuk mengadu. Moga tidak dihukum atas kealpaan. Moga tidak dipikul dengan beratnya bebanan. Moga tidak diserahkan sesuatu yang di atasnya tiada kesanggupan.

"...(Mereka berdoa): 'Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya..." Al-Baqarah (2) : 286


Andai tersadung dalam bertingkah, terguris dalam berhujah dan terhijab dalam menelaah, maka ampunanMu Tuhan yang diharapkan. Andai tersalah dalam keputusan, maka ampunanMu Tuhan yang ingin digapai. Semoga naungan rahmatMu yang sentiasa memayungi dan menemani.

"...Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami..." Al-Baqarah (2) : 286


Bukan mengikuti jejak langkah pendurhaka. Mengingkari janji yang pernah dikota. Bahawa hanya Allah Tuhan Yang Esa. Serta tidak terpedaya dengan tipu helah meraka yang menderhaka. Yang tidak sesekali redha, selagi langkah tidak senada, selagi bibir tidak seirama.

"...Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.'"
Al-Baqarah (2) : 286


Ameen...Perkongsian darimu, bermakna buatku.
Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Picture

Picture